Mit is jelent a BIO?

  Show all
  bioudvar biopiac debrecen foto 06
  A Biokontroll meghatározása szerint a biotermék, vagy ökológiai termék olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, alapanyagok, melyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő.

  A feldolgozott élelmiszereknek csak akkor lehetnek biotermékek, ha 95 %-ban bio összetevőöket tartalmaznak.
  A csomagoláson is fel kell tüntetni az ellenőörzöő szervezet nevét, kódját.

  Növénytermesztés biomódon:
  A biogazda a talajt gondos munkával termőfölddé alakítja. Ebben a munkájában a talajban lakó élőlények is segítik munkáját. A felhasznált anyagok, csak természetesek lehetnek, állati trágya, növényi maradványból készült komposzt, zöldtrágya, stb.
  A vetésforgó nemcsak a szemnek gyönyörködtető, évente mást és mást látunk egy adott helyen, hanem a talajuntság, a hatékony növénytermelés, valamint a növényvédelem szempontjából is a legfontosabb dolog.
  A növényvédelem nem azt jelenti, hogy egy bigazda nem permetez !Ellenkezőleg ! Olyan készítményeket használhat -réz és kénkészítmények, növényi kivonatok, olajos szerek, baktérium készítmények, illatcsapdák- melyek nem szívódnak fel a növényekbe, biztonságosak, nincs várakozási, lebomlási idő.
  Növénytársításkor a különböző növények,egymás közelében kihasználják a társ növény tulajdonságait. Ezek lehetnek illatanyag, gyökérváladék, amivel elriasztja, vagy odacsalogatja az ellenséget, illetve a hasznos rovart. Nemcsak a haszon növények, hanem a gyomnövények is segítik a gazda munkáját!

  Ökológiai állattartás:
  A bioállattartóknak figyelembe kell venni az adott állatfaj természetes táplálkozási, viselkedési igényeit, szokásait. A tartás, takarmányozás során a lehet legtermészetesebb körülményeket kell, hogy biztosítsa.,ellentétben a nagyüzemi tartási módokkal. Nem lehet zsúfoltság, bezártság, fénytelenség, nem lehet csonkolni, lekötni.
  A helyesen tartott kisebb és nagyobb állatok húsa is rostosabb, jobb íz, élvezetesebb.

  A feldolgozott élelmiszereknek csak akkor lehetnek biotermékek,ha 95%-ban bio összetevőket tartalmaznak. Csak néhány, a jogszabályban meghatározott adalékanyag használható. Ionizáló sugárzás nem alkalmazható.
  Az ellenőrző szervezet a termesztési helytől a feldolgozásig folyamatosan ellenőriz.
  A csomagoláson is fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet nevét, kódját.